10 tips voor na het ziekenhuis

1 Neem de tijd
Iedereen reageert verschillend op wat er is gebeurd. Dat is normaal. Ouders en kinderen, ook broers en zussen hebben tijd nodig om de ziekenhuisopname te verwerken. Deze reacties verdwijnen meestal vanzelf. Accepteer deze reacties van uw kind en stel gerust. 
IDEE: zeg bijvoorbeeld 'Ik kan me goed voorstellen dat je nog af en toe boos bent, dat geeft helemaal niet. Het is heel normaal.'

2 Help uw kind te begrijpen wat er is gebeurd
Weer thuis kunnen kinderen nog veel vragen hebben. Geef eerlijk antwoord op de vragen van uw kind. Als u dingen verzwijgt, gaan kinderen er zelf over fantaseren. Dat is vaak schadelijker dan een eerlijk antwoord geven. Zorg dat het kind zelf in het kort kan vertellen wat er is gebeurd aan anderen.
IDEE: Laat uw kind bijvoorbeeld een spreekbeurt houden in de klas

3 Houd een dagelijkse routine aan
Ga weer zo veel mogelijk door met de normale dagelijkse activiteiten (werk, school, hobby’s). Dat kan het gevoel geven dat u de baas bent over de situatie. Dit is ook belangrijk voor de rust en regelmaat binnen het gezin. 
IDEE: Geef uw kind weer taakjes in het huishouden die het goed aankan (bijvoorbeeld afwassen, hond uitlaten)

4 Praten helpt
Stimuleer uw kind om te praten over wat er is gebeurd, maar forceer niet. Dit kan op verschillende manieren. Tekenen, schrijven en spelen (poppetjes, verkleedspullen, doktersset ed.) kunnen jonge kinderen helpen. Kies de manier die bij u en uw kind past. 
IDEE: wees creatief, bedenk bijvoorbeeld samen een verhaal over het ziekenhuis  

5 Blijf grenzen stellen
Sommige ouders vinden het na het ziekenhuis lastig om duidelijke grenzen te stellen. Het kind krijgt meer vrijheid dan voorheen omdat het al genoeg heeft meegemaakt. Echter dit helpt een kind niet. Uw kind heeft houvast nodig. Duidelijke regels en structuur bieden een kind rust en veiligheid. Probeer dezelfde regels aan te houden als voorheen. 
IDEE: Zeg bijvoorbeeld ‘Je mag best boos zijn, maar je hoeft niet te schelden’

6 Bespreek met de arts wat uw kind wel en niet mag
Het is afhankelijk van de toestand van uw kind wat bij thuiskomst kan en mag. Bijvoorbeeld naar buiten gaan, medicatiegebruik, sporten, naar de crèche, school, enz. 
IDEE: Spreek met uw arts heldere leef- en gedragsregels af en schrijf ze op

7 Zoek afleiding en steun
Afleiding zoeken door activiteiten te ondernemen kan uw kind helpen om de aandacht ergens anders op te richten. Ook dingen samen doen met vrienden en begrip vanuit school is belangrijk voor een kind. 
IDEE: nodig een vriendje weer uit om te komen spelen

8 Zorg voor uzelf
Probeer voldoende te rusten en te slapen. Neem ook tijd voor ontspanning. Probeer de gewoontes die u had om te ontspannen weer op te pakken. Doe leuke dingen met uw gezin. 
IDEE: Maak samen een lijst met leuke dingen om te doen

9 Uit uw eigen gevoelens
Vaak komen ouders thuis pas tot besef wat er allemaal is gebeurd. Stop gevoelens niet weg. Praat over uw zorgen met anderen zoals familie, vrienden, kerk of buren. 
IDEE: Schrijf uw ervaringen op. Schrijven helpt gevoelens en gedachten te ordenen. En maakt de situatie overzichtelijker

10 Bouw aan vertrouwen
Dat u als ouder na het ziekenhuis meer bezorgd en voorzichtiger bent met uw kind is heel normaal. Maar probeer niet overbezorgd te worden. Stel weer vertrouwen in uw kind. 
IDEE: Laat uw kind doen wat het zelfstandig kan

U kunt de tips ook uitprinten door onderstaande pdf te openen: 

Twitter Tips