Maak jouw eigen plan!

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je goed te voelen na het ziekenhuis. 

Wat kan helpen?
Als je nog vaak terug moet denken aan het ziekenhuis, verdrietig bent of bijvoorbeeld sneller boos, dan kun je verschillende dingen doen om je beter te voelen. 

1 praten helpt!
Sommige kinderen willen liever niet meer praten over wat er is gebeurd. Dat mag. Maar wist je dat praten juist helpt om sneller te vergeten? Het helpt om je hart te luchten! Of een vervelend gevoel kwijt te raken. Door te praten kan je wat er is gebeurd beter verwerken. Dus zoek af en toe iemand op waar je mee kan praten. Iemand die je vertouwt (je vader, je moeder, een vriendje, je juf etc.). 

2 een droomplek 
Je kan ook op momenten dat je je onprettig voelt aan een droomplek denken. Dit kan een plek zijn waar je echt geweest bent of een fantasieplek. Probeer je voor te stellen hoe het daar is, wat je ziet, ruikt en hoort. En ontspan je lichaam. Bijvoorbeeld: denk aan een tropisch strand, het geluid van golven, je ligstoel, een vogel in de lucht, de geur van de zee, en ontspan. Heb jij een droomplek?

3 doe leuke dingen
Misschien zijn er in het begin als je uit het ziekenhuis komt dingen die je niet kan doen maar bedenk dat je ook een heleboel dingen wel kan! Maak een lijst met dingen die je graag doet. Bijvoorbeeld muziek luisteren, paardrijden een boek lezen of computeren.

4 denk positief
Als je positief denkt, dan voel je je beter! Bijvoorbeeld: als je denkt ‘word ik nog wel beter’, dan voel je je somber. Maar als je denkt ‘het gaat vast wel weer goed komen’, dan voel je je een stuk beter. Dus stop negatieve gedachten en probeer positief te denken.

5 wat nog meer helpt
Het helpt ook om weer zoveel mogelijk te doen wat je voor het ziekenhuis ook deed (naar school gaan, spelen met vrienden, sporten etc.). Soms zal je nog niet gelijk alles hetzelfde kunnen doen, maar heb geduld. Met kleine stapjes kom je terug in je oude ritme. 

Wat helpt jou? Maak je eigen plan!

Je kan onderstaande pdf openen als je jouw plan op papier wilt maken.

 

Het geduldspel Twitter