Kinderen en stressreacties

Alle kinderen reageren anders na het ziekenhuis. Sommige kinderen zijn sneller boos, anderen denken veel terug aan wat er is gebeurd, weer andere kinderen zijn stil en laten niks merken. Dit zijn verschillende voorbeelden van stressreacties.

Al deze reacties zijn normaal en gaan meestal na een tijdje vanzelf over.

Heb jij ook stressreacties na het ziekenhuis?
Kijk eens naar de figuur hieronder. Waar zit jij op de witte pijl?

Soms blijft stress...

Soms gaan deze reacties niet vanzelf over (rode stippellijn). Kinderen houden dan stress na het ziekenhuis. 

Ze dromen bijvoorbeeld na een paar maanden nog steeds van het ziekenhuis of ze kunnen zich niet meer goed concentreren op school. Anderen willen er helemaal niet meer over praten omdat ze dan van streek raken.

Heb jij dat ook? Praat er dan met iemand over! Zij kunnen je helpen.

 

  • Stressgrafiek

Hoe ontstaat stress?

Als je ergens ineens heel erg van schrikt, zal je lichaam stresshormonen aanmaken. Dit is een automatische reactie van ons lichaam die al miljoenen jaren bestaat en er voor zorgt dat wij kunnen overleven als we in een situatie komen van bedreiging zoals oog in oog staan met een sabeltandtijger.

Als we ons bedreigt voelen, kunnen we onszelf beschermen door te vechten (fight) of zo snel mogelijk te vluchten (flight).

Een opname in een ziekenhuis kan stressvol en bedreigend zijn daarom kan je lichaam ook deze stresshormonen aanmaken. Je lichaam denkt dat het moet vechten of vluchten. Daardoor kan je anders reageren dan normaal bv heel kwaad worden (vechten) of je terug trekken (vluchten).  

Deze reacties zijn normaal en helpen je overleven.

  • tijger
  • vechten of vluchten
Het geduldspel Twitter