Kinderen

Een ziekenhuisopname

Een opname in het ziekenhuis is voor veel kinderen spannend. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Zo kan je je opeens heel ziek zijn gaan voelen of een heftig ongeluk hebben gehad. Sommige kinderen weten van tevoren of ze opgenomen moeten worden, terwijl andere kinderen onverwachts in het ziekenhuis terecht komen. Hoe lang kinderen in het ziekenhuis moeten blijven is ook verschillend.

Wist je dat alle kinderen zich anders voelen en gedragen na een ziekenhuisopname? Dat is normaal. Zo zijn er kinderen die sneller boos worden en kinderen die nog veel terugdenken aan wat er is gebeurd of nare dromen hebben. Andere kinderen praten niet over de ziekenhuisopname en willen er liever niet aan denken. Een ziekenhuisopname geeft vaak een vorm van stress. Op deze website kun je meer lezen over stress: wat is stress nou eigenlijk, hoe ontstaat het en wat kun je ertegen doen?

Stress

Wat is stress

Stress kan bij iedereen anders aanvoelen. Lees hieronder welke klachten je kan hebben als je stress hebt.

Stress is een woord dat we allemaal kennen en vaak horen. Iedereen is wel eens gestrest. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Stress is een vorm van spanning en kan bij iedereen anders voelen. Hieronder staan een aantal klachten die kinderen kunnen hebben als zij last hebben van stress. Herken jij sommige klachten?

  • Buikpijn hebben
  • Hoofdpijn hebben
  • Niet goed kunnen slapen
  • Nare dromen hebben
  • Moe zijn
  • Duizelig zijn
  • Je veel zorgen maken
  • Niet lang met één taakje bezig kunnen zijn
  • Niet goed stil kunnen zitten
  • Meer of juist minder gaan eten
  • (Sneller) boos zijn
  • (Sneller) bang zijn of sneller schrikken
  • (Sneller) verdrietig zijn
Lees meer...

Hoe ontstaat stress

Lees hier meer over hoe stress ontstaat en wat het met je doet.

Als je ergens ineens van schrikt, zal je lichaam stofjes aanmaken. Dit noemen we ook wel stresshormonen. Dit is een automatische reactie van ons lichaam die al miljoenen jaren bestaat en er voor zorgt dat wij kunnen overleven als we in een gevaarlijke situatie terecht komen. Door deze stresshormonen gaat onze hartslag en bloeddruk omhoog en spannen onze spieren zich aan.

Als we ons bedreigd voelen, kunnen we onszelf beschermen door te vechten (‘fight’), snel te vluchten (‘flight’) of te verstijven (‘freeze’). Stel je voor dat je oog in oog komt te staan met een tijger. Dit is natuurlijk een gevaarlijke situatie en je lichaam zal dan ook direct stresshormonen aanmaken, waardoor je lichaam zich klaarmaakt om te reageren. Uiteindelijk reageert jouw lichaam met een bepaalde reactie. Zo kun je ervoor kiezen om te vechten met de tijger (‘fight’), hard weg te rennen (‘flight’) of heel stil te blijven staan zodat de tijger misschien ook rustig blijft (‘freeze’).

 

Lees meer...

Stress tijdens en na de ziekenhuisopname

Waarom hebben veel kinderen tijdens een ziekenhuisopname last van stress?
Lees het hier.

Gelukkig komen we niet elke dag een tijger tegen. Wel zijn er veel andere gebeurtenissen die ons stress kunnen geven. Voorbeelden zijn een verhuizing, een scheiding van je ouders of het overlijden van iemand waar je veel van houdt. Tijdens een ziekenhuisopname komt er veel op je af en is het misschien niet altijd duidelijk wat er allemaal gebeurt. Ook kan het zijn dat je veel pijn hebt en bang bent. De kans is dus groot dat je lichaam tijdens een ziekenhuisopname stresshormonen gaat aanmaken. Dit is normaal en niet erg. Een beetje stress kan er zelfs voor zorgen dat je alert bent en goed meekrijgt wat er allemaal om je heen gebeurt.

Lees meer...

Als stress niet vanzelf weggaat

Soms gaat stress helaas niet vanzelf over. Bekijk hier welke klachten kinderen kunnen krijgen als stress langer blijft duren.

Vaak gaat stress na een ziekenhuisopname na een paar weken, dagen of zelfs na een paar uur weer weg. Soms gaat stress helaas niet vanzelf over. Sommige kinderen houden dan klachten na een ziekenhuisopname. Hieronder staat een aantal klachten die je kunt hebben als stress niet vanzelf over gaat en lang blijft duren:

  • Nare herinneringen aan (de opname in) het ziekenhuis die soms plotseling kunnen opkomen
  • Slecht slapen
  • Nare dromen (over bijvoorbeeld het ziekenhuis)
  • Niet over de gebeurtenis willen praten en er niet aan willen denken
  • Minder plezier hebben en het minder leuk vinden om dingen te doen die je normaal wel leuk of belangrijk vindt
  • Het moeilijk vinden om fijne emoties, zoals blijdschap te voelen
  • Je de hele tijd bang, boos of schuldig voelen
  • Snel boos zijn en/of woede-uitbarstingen hebben
  • Snel schrikken
  • Het moeilijk vinden om lang met één taakje bezig te zijn

De klachten die hierboven staan, kunnen ervoor zorgen dat de dingen die je normaal zo makkelijk doet opeens niet meer zo makkelijk gaan. Zo kan het zijn dat het minder goed gaat op school en dat je niet meer met vriendjes of vriendinnetjes wil of kan afspreken.

Heb jij dit ook? Lees dan hieronder vooral verder bij ‘Wat kun je ertegen doen?’!

Lees meer...

Wat kun je er tegen doen?

Download hieronder het

Voorlichtingsmateriaal

In het ziekenhuis/jouw manier/jouw tips

Jij bent opgenomen in het ziekenhuis. Dit is niet altijd leuk en daarom kan het zijn dat je soms anders reageert dan normaal. Hier kun je opschrijven hoe de ziekenhuisopname voor jou is. Ook kun je verschillende tips vinden die kunnen helpen om je goed te voelen.

Na het ziekenhuis jouw verhaal/jouw plan

Jij hebt in het ziekenhuis gelegen. Hoe was dat voor jou? Lees de verhalen van andere kinderen en vertel jouw verhaal. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je goed te voelen na het ziekenhuis. Kies de tips die bij jou passen en maak je eigen plan.